Relatiebemiddeling en t.v. klachten

Diverse programma’s op televisie, zoals RADAR en KASSA e.d. hebben ten doel consumenten te waarschuwen voor bepaalde bedrijven door wantoestanden aan de kaak te stellen. Hoe is dat bij relatiebureaus?

In het verleden is het inderdaad twee keer gebeurd dat een consumentenklachten t.v.programma aandacht heeft geschonken aan klachten van cliënten van een relatiebureau. Het ging daarbij om identieke klachten, namelijk dat tot en met duizenden euro’s betaald was zonder dat het relatiebureau daar veel tegenover zette terwijl dat wel was beloofd.

Opvallend daarbij was overigens dat het in beide gevallen toen ging om al lang bestaande bureaus, die beide lid waren van één van de toen bestaande brancheverenigingen en die bovendien beide schermden met hoge slagingspercentages op hun website.

Oftewel het lidmaatschap van een branchevereniging zegt blijkbaar niets over de betrouwbaarheid van een relatiebureau. (Immers, beide bureaus waren ten tijde van de klachten lid daarvan, terwijl op dat moment aan de andere kant geen enkele klacht bestond over bureaus die géén lid waren van een branchevereniging.) Daarnaast geldt dat de beide relatiebureaus hun opgegeven slagingspercentage blijkbaar niet waarmaakten. Deze beide zaken c.q. conclusies worden elders op deze website ook al getrokken en toegelicht.

Naast consumentenklachten t.v. programma’s bestaan op Internet ook zogenoemde 'klachtenwebsites', waarbij naast klachten ook positieve feedback over relatiebureaus kan worden verstrekt. Nu is het niet zo moeilijk voor een relatiebureau een bekende of een medewerker een positieve review te laten schrijven, dus de positieve reviews zult u met een flinke korrel zout moeten nemen (bij sommige reviews ligt het er overigens wel heel dik boven op).

Maar ook omgekeerd zegt een klacht op Internet niet altijd dat de klager gelijk heeft: mensen zijn nu eenmaal niet allemaal even redelijk, waardoor 100% klanttevredenheid al gauw bijna utopisch wordt. Bovendien komt daar nog bij dat het om klachten kan gaan van jaren geleden.

Maar ondanks de bovenstaande relativeringen geldt natuurlijk wel dat als een bureau op een dergelijke website door de jaren heen een gestage stroom klachten oproept, dat niet voor niets zal zijn en u derhalve beter ook alternatieven kunt meenemen in uw besluitvorming. De beste remedie tegen klachten is dan vanzelfsprekend ze te voorkomen door het voor u beste bureau te kiezen. Waar u daarbij specifiek op moet letten, wordt beschreven op de pagina Belangrijk bij relatiebemiddeling

Zie ook:

Relatiebemiddeling en brancheverenigingen Slagingspercentages van relatiebureaus Betrouwbaar relatiebureau vinden

Relatiebemiddeling: het beste bureau voor u

Gegeven uw persoonlijke situatie en - wensen, welk relatiebureau is dan voor u de beste keuze? In 13 vragen krijgt u het antwoord. DOE DE TEST